Beschrijving plangebied

Ligging en begrenzing plangebied

Het betreffende traject voor dit projectplan ligt tussen de stuw ten zuiden van de Molenweg en de stuw ten noorden van de Hoeve (zie rode driehoekjes in Figuur 1.3‑1) en valt in zijn geheel binnen de grenzen van de gemeente Bladel.

Aan de oostzijde wordt het projectgebied begrensd door de wegen Gagelvelden en Castersedijk en grenst het beekdal aan het bebouwde gebied van de dorpskern Casteren. Aan de westzijde wordt het projectgebied begrensd door een open landbouwgebied ook wel genoemd als ‘Achterste heide’ en ‘Binnenheide’. In totaal heeft het projectgebied van dit traject een oppervlakte van 191 hectare, de lengte van de Groote Beerze in de huidige situatie is 2,5 kilometer.

Figuur 1.3‑1 Ligging en begrenzing projectgebied traject 2a

Beschrijving huidige situatie

Het beekdal van de Groote Beerze valt onder het beheer van Waterschap De Dommel. De beek ontspringt in de gemeente Lommel onder de naam Aa of Goorloop. Nabij Hapert na samenkomst met het Dalemsstroomje verandert deze naam in de Groote Beerze. Deze naam behoudt zij totdat zij samenvoegt met de Kleine Beerze in Landgoed Baest. De Groote Beerze behoort tot het Natura 2000 gebied Kempenland-West. De naam Beerze is afgeleid van ‘berne’ wat bron betekent, of ‘barne’, wat branden betekent en de vroegere verbranding van turf in het gebied betreft.

Verder is de waardevolle plantensoort Drijvende waterweegbree aanwezig in dit gebied en kent het in beperkte mate cultuurhistorische elementen. Zo was er in het gebied een watermolen (Casterse Molen), waar nog restanten van te vinden zijn en zijn er vindplaatsen van vroegere bruggen.

De Groote Beerze is van oorsprong een natuurlijke beek. Vanaf de stuw ten zuiden van de Molenweg tot aan het Wagenbroeksloopje heeft het beekdal een besloten karakter en ligt de Groote Beerze tegen de bosranden aan. Het beekdal tussen het Wagenbroeksloopje en de Hoeve is voornamelijk een open beekdallandschap, wat het gebied interessant maakt voor weidevogels. Het gebied aan de noordzijde van de Hoeve kenmerkt zich door een kleinschalig, (half)open beekdallandschap. Natte graslanden en akkers worden van elkaar gescheiden door greppels en (resten van) houtwallen en houtkanten.

Beschikbaarheid gronden

De gronden waarop de maatregelen plaatsvinden zijn in eigendom van Waterschap De Dommel, Provincie Noord-Brabant, gemeente Bladel, Brabants Landschap en particuliere eigenaren, zie hiervoor bijlage A6. De meeste benodigde gronden zijn reeds verworven, voor een aantal worden nog gesprekken en onderhandelingen gevoerd, zie ook paragraaf 1.5.5. Op basis van beschikbaarheid en vrijwillige verwerving kan het plan worden uitgevoerd.