Aanleiding en doel

Waterschap De Dommel wil samen met haar partners de Groote Beerze tussen Bladel en Westelbeers herinrichten. Met het toepassen van beekherstel streeft het waterschap naar een meer natuurlijke, robuuste en klimaatbestendige inrichting van het beekdal. Een inrichting die de doelen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW), Natura 2000, Natuurnetwerk Brabant, Natte Natuurparels en de Watertransitie (Waterbeheerplan 2022-2027) moet verwezenlijken. Iets verder stroomafwaarts zijn rondom de Groote Beerze (als onderdeel van Kempenland West) bedreigde stikstofgevoelige habitats aanwezig, zoals Blauwgraslanden en Alluviale bossen. Daarnaast zijn er in dit traject bedreigde en zeldzame habitatsoorten zoals de drijvende waterweegbree, de kleine modderkruiper en waterranonkels aanwezig in de beek. Vanuit het Natura2000 beheerplan worden maatregelen genomen om deze habitattypen en habitatsoorten in stand te houden en de omstandigheden hiervoor verder te verbeteren.

Overslaan: Interactieve content (iframe)

De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.

Figuur 1.1-1 Overzichtskaart van de Herijkte visie “van Beerze naar Beter”.

Gezien de impact op het gebied en de betrokkenheid uit de omgeving, heeft er een gebiedsproces plaatsgevonden. In dit proces is gezamenlijk met de streek gewerkt aan een herijking van de visie “Van Beerze naar Beter” (zie Figuur 1.1‑1) (Ertsen, Kansma, Zwart, & Wijnker, 2005). Deze herijkte en integrale visie is kaderstellend voor de inrichting van het beekdal zoals in dit plan beschreven. Naast de beleidsmatige opgaven draagt dit project door zijn integrale aanpak ook bij aan recreatiedoeleinden, landschappelijke versterking, biodiversiteit en cultuurhistorie. Ook wordt ernaar gestreefd de agrarische structuur te verbeteren.

Binnen de planning staat zorgvuldig overleg met het gebied en oog voor het huidig grondgebruik voorop. Daarom is gekozen voor een gefaseerde aanpak. Als eerste is voor traject 1 (zie figuur 1.1-2) een projectplan opgesteld en is in 2021 uitgevoerd. Vervolgens is medio 2021 het projectplan opgesteld voor traject 3 en heeft de uitvoering in de eerste helft van 2022 plaatsgevonden.

Via https://www.royalhaskoningdhv.com/ireport/visie-grootebeerze kunt u de volledige visie bekijken.

Voorliggend projectplan heeft betrekking op het noordelijke deel van traject 2, hierna te noemen traject 2a. Dit traject van de Groote Beerze (zie Figuur 1.1‑2) start bij de stuw net ten zuiden van de Molenweg en eindigt bij de stuw ten noorden van de Hoeve. Om een totaalbeeld van de maatregelen te krijgen, wordt in dit projectplan ingegaan op zowel de waterstaatkundige als de niet waterstaatkundige maatregelen.

Figuur 1.1‑2 Ligging gehele plangebied met aan de zuidzijde traject 2a tussen de Hoeve tot aan de Molenweg.