A. Beekherstel Groote Beerze

Het beekherstel van de Groote Beerze bestaat uit drie submaatregelen. Ten eerste worden er nieuwe meanders aangelegd, ten tweede wordt er op stukken het bestaande profiel aangepast en als laatste wordt de oude beekloop gedempt.

Door het aanpassen van het tracé van de beek, moet ook de obstakelvrije zone worden aangepast aan de nieuwe situatie. De obstakelvrije zone ligt direct aan de beek, heeft een breedte van 5 meter en is bedoeld als route voor beheer en onderhoud. Door het ontwikkelen van beekbegeleidende beplanting na de herinrichting wordt de beek grotendeels (50%) beschaduwd, zie ook Maatregel E2. De profielentekening is opgenomen in Bijlage 2 en de locaties zijn terug te vinden op Figuur 1.5‑2 en ook Bijlage 1.

A1. Aanbrengen nieuwe meanders Groote Beerze

De totale lengte van de Groote Beerze in traject 2a traject is 2,5 kilometer. Hierin krijgt de beek een nieuwe ligging met meer meanders waardoor de lengte met ongeveer 25% toeneemt tot 3,2 kilometer. De ligging van de meanders is enerzijds bepaald op basis van de historische ligging van de beek en natuurlijke laagten in het terrein en anderzijds ook op beschikbaarheid van de gronden. De Groote Beerze krijgt een kleiner profiel, zie Figuur 1.5‑3 t/m Figuur 1.5‑9 om de stroomsnelheid te bevorderen en de doelstellingen vanuit KRW te behalen. In Figuur 1.5‑2 zijn de locaties van de profielen opgenomen. Het smaller en ondieper maken van het profiel heeft als gevolg dat de Groote Beerze een minder drainerend effect heeft in het gebied ten opzichte van de huidige situatie.

A2. Verondiepen bestaande profiel Groote Beerze

Op de locaties waar de beek in het huidige tracé blijft liggen, wordt het bestaande profiel aangepast, zoals beschreven hierboven bij A1.

A3. Dempen Groote Beerze

Op de trajecten waar de nieuwe meanders worden ontgraven, komen die delen van de huidige loop te vervallen. Deze dienen te worden gedempt. De delen van de Groote Beerze die de huidige loop blijven, dienen te worden verondiept en het profiel aangepast.

A4. Obstakelvrije zone aanbrengen

Voor het uitvoeren van onderhoud bij calamiteiten is het van belang dat de Groote Beerze en haar zijwatergangen bereikbaar zijn. In de huidige en nieuwe situatie ligt de obstakelvrije zone – in gebruik als onderhoudspad - aan de oostzijde van de beek. Daar waar de nieuwe meanders komen (zie maatregel A1) volgt het onderhoudspad het nieuwe tracé en komt de oude route te vervallen. De obstakelvrije zone (OVZ) heeft een breedte van 5 meter, mag maximaal 10% afhellen, moet vlak liggen en mag geen kuilen, gaten of aanplant/obstakels bevatten. De obstakelvrije zone moet een stabiel pad zijn met voldoende draagkracht in het maaiseizoen voor onderhoudsmaterieel.

Profielen van de Groote Beerze waar beekherstel plaatsvindt (zie ook bijlage A2):

Figuur 1.5‑3 Beekherstel Groote Beerze dwarsprofiel 1, bovenstrooms de Molenweg

Figuur 1.5‑4 Deel dwarsprofiel 2 van beekherstel Groote Beerze ter hoogte van camping de Ganzenhof

Figuur 1.5‑5 Beekherstel Groote Beerze (deel dwarsprofiel 3), tussen camping en Wagenbroeksloopje

Figuur 1.5‑6 Beekherstel Groote Beerze dwarsprofiel 4a, halverwege de Hoeve en de Voorbeemden

Figuur 1.5‑7 Beekherstel Groote Beerze dwarsprofiel 4b ter plaatse van particulier perceel

Figuur 1.5‑8 Beekherstel Groote Beerze dwarsprofiel 5, net ten noorden van de Hoeve

Figuur 1.5‑9 Beekherstel Groote Beerze dwarsprofiel 6, net bovenstrooms van stuw BZ1-st16/ ST0000697