Grondwaterstand
De nieuwe loop en het aangepast beekprofiel in combinatie met het verwijderen van de stuwen zorgt ervoor dat de waterstand in het grootste deel van het gebied stijgt. Hierdoor stijgt ook het drainageniveau waardoor de kweldruk zich herstelt. Dit hydrologisch herstel draagt positief bij aan het realiseren van de N2000 instandhoudingsdoelstellingen en het realiseren van de Natte Natuurparel en het Natuurnetwerk Brabant.
Wat ook bijdraagt aan het verhogen van het drainageniveau en herstel van de kweldruk is het dempen, verondiepen en laten verlanden van watergangen en greppels. Doordat de directe afvoer richting de beek afneemt, zal er minder drainage van grondwater plaatsvinden. Grote schommelingen in de grondwaterstand nemen hierdoor af. Zo zal er in drogere tijden langer kwel uittreden, waardoor de kans op verdroging kleiner is.
Rondom nieuw gegraven meanders van de Groote Beerze zijn soms lichte dalingen in de grondwaterstand te zien, vooral in de gemiddeld hoogste grondwaterstand (GHG) en gemiddeld voorjaars grondwaterstand (GVG). Dit komt doordat deze meanders nieuw gegraven worden en er nu dus een drainerende waterloop op een locatie ligt waar deze eerder niet lag. Verder krijgt de Groote Beerze hier soms net een lager peil dan het geval was in de referentiesituatie. Andersom geldt dat waar de Groote Beerze gedempt wordt, nu lichte stijgingen te zien zijn. Let wel, het gaat hier om gemiddelde grondwaterstanden en kunnen in extreme situaties hiervan afwijken.
Deze dalingen en stijging van de grondwaterstanden rondom de nieuwe meanders en te dempen delen van de huidige Groote Beerze zijn zeer lokaal en werken door tot maximaal enkele tientallen meters van de locaties waar deze maatregelen plaatsvinden.