Inundaties en hoog water
Als gevolg van het gewijzigde beekprofiel zal de overstromingsdynamiek van de beek veranderen. Doordat het profiel van de beek kleiner wordt, zal de Groote Beerze sneller buiten haar oevers treden. Figuur 1.6‑1 t/m Figuur 1.6‑6 laten de overstromingen zien die bij piekafvoeren met een kans van eens per jaar tot en met eens per 100 jaar (T1, T10, T25, T50 en T100) voorkomen met ons huidige klimaat. Daarnaast is bij T100 WH het toekomstige klimaatscenario weergegeven van 2050. De figuren geven in blauw overstromingsvlakken in de nieuwe situatie weer en in oranje/bruin de huidige overstromingscontouren. Voor een verdere hydrologische onderbouwing wordt verwezen naar de hydrologische achtergrondrapportage (bijlage 12). Let wel, de hydrologische berekeningen zijn gemiddelden en kunnen afwijken in extreme situaties zoals zich heeft voorgedaan in 2023 en 2024.
Deze nieuwe overstromingsdynamiek is gunstig voor de (natte) natuurwaarden binnen het gebied en vindt bij piekafvoersituaties die eens per jaar optreden (T1) binnen de begrenzing van het Natuurnetwerk Brabant plaats. Bij T10 en T100 is te zien dat er overstromingen op enkele percelen van derden gelegen buiten het natuurnetwerk plaatsvinden. Met de betreffende eigenaren zijn en worden nog afspraken over compensatie van de optredende schade gemaakt, zie ook paragraaf 1.5.5. De percelen hebben in de huidige situatie een agrarische functie, waarbij in één geval een bestemmingsplanprocedure gaande is om de bestemming te wijzigen naar recreatief gebruik.
Als gevolg van het project wordt er bij piekafvoer veel meer water in het gebied geborgen. Ook wordt de afvoergolf afgetopt. De piekafvoer wordt verlaagd en de afvoergolf wordt over een langere tijd uitgespreid. Hiermee wordt afwentelen naar benedenstrooms voorkomen. In het geval van de Groote Beerze, traject 2a is er sprake van een breed beekdal. Zo kan er bijvoorbeeld in de toekomstige situatie, daar waar dat ‘kan’, 167.000 m3 op maaiveld ‘meestromen’ en worden geborgen gedurende een T100 afvoergolf. In de huidige situatie is dat nog 43.000 m3.


Figuur 1.6-1 Overstromingscontouren T1

Figuur 1.6-2 Overstromingscontouren T10

Figuur 1.6-3 Overstromingscontouren T25

Figuur 1.6-4 Overstromingscontouren T50

Figuur 1.6-5 Overstromingscontouren T100HK

Figuur 1.6-6 Overstromingscontouren T100WH